Legile pensiilor, creşterii salariilor profesorilor şi cea a Curţii de Conturi, constituţionale

A trecut Legea salarizarii profesorilor de exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Guvern. Dl . Olteanu Bogdan a discutat ca ar contravine articolului 134 Constitutie, dar acolo nu exista nici un motiv.
D-na Norica Nicolae, nu a adus argumente juridice valabile , conform mediafax. Exceptia de neconstitutionalitate nu a reprezentat decat o intarziere.
Daca ne uitam in Constitutie, institutia care are rolul de a hotari unde merg bani este parlamentul, conform art 138,139 .
Se pare ca aceasta reparatie sociala se datoreste PDS-ului, dupa cum rezulta si din mediafax.
Orban a declarat ca unde este lege, sa fie si ordonanta. Adica sa se stopeze legea. Ceea ce este contrar constitutiei, nimeni nu este mai presus de lege.

Ponta: Tăriceanu să aplice Legea creşterii salariilor profesorilor, altfel să demisioneze

Vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, i-a cerut premierului Tăriceanu să pună în aplicare Legea creşterii salariilor cadrelor didactice, declarată constituţională de CC, în caz contrar să demisioneze şi să lase locul altui guvern.

El a apreciat, comentând decizia CC de a declara constituţională Legea creşterii salariilor profesorilor, că acest lucru este „absolut normal”, ca şi declararea constituţionalităţii în ceea ce priveşte Legile pensiilor.

El a arătat că problema constituţionalităţii „a fost un joc al domnului Tăriceanu”.

„Dacă venea de la dânsul nici nu mai spunea că e neconstituţională. Că am făcut-o noi, PSD-ul, le-a determinat această reacţie”, a arătat Ponta.

El a apreciat că declararea constituţionalităţii Legii Curţii de Conturi echivalează cu deblocarea acestei instituţii.


Orban: Decizia CC – o bătaie de joc, propun OUG de stopare a efectelor legii salariilor profesorilor

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că decizia CC are un caracter evident politic şi electoral, anunţând că va propune în şedinţa Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de stopare a efectelor Legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%.

„Această decizie reprezintă o bătatie de joc faţă de Constituţia României. Este în mod evident o decizie cu caracter politic şi electoral. Curtea Constituţională îşi încalcă propria decizie pe care a luat-o într-un caz similar. Nicio lege care prevede majorarea unor salarii cu impact asupra bugetului de stat nu trebuie adoptată fără să se prevadă care sunt sursele de venit pentru finanţarea cheltuielilor care le generează”, a susţinut Ludovic Orban.

Ministrul liberal a menţionat că regretă faptul că „o mână de parlamentari iresponsabili” şi o „Curte Constituţională-lacheu al preşedintelui ţării” au atâta lipsă de responsabilitate.

Liberalul a menţionat că, în calitate de membru al Guvernului, va susţine în şedinţa Executivului adoptarea unei OUG care să modifice legea şi care să asigure o creştere a salariilor profesorilor şi a personalului didactic conformă cu realitatea economică românească şi cu negocierile anterioare purtate cu sindicatele.

El a mai spus că „o creştere a salariilor fără acoperire în creşterea economică, a productivităţii şi a tot ceea ce înseamnă indicatorii economici nu va face decât să ducă la creşterea explozivă a preţurilor şi la deterioarea puterii de cumpărare a salariilor”.

In concluzie PDS are dreptate, si se pare ca a ramas singurul partid serios din Romania, care intelege ca legea trebuie si aplicata, nu doar ocolita.
Referitor la aceste lege, avand in vedere ca a fost atacata constitutional, presedintele trebuie sa o promulge obligatoriu conform articolului 77 aliniatul (3) ~ daca legea a fost atacata constitutional, in termen de 10 zile de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, legea este promulgata. Deci PNL-ul a fortat mana presedintelui, prin atacarea constitutionalitatii fara un motiv serios. Tariceanu cand s-a exprimat asupra acestui aspect, nu a invocat nici un articol din constitutie, la fel si ceilalti membri ai guvernului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: