Votul uninominal justifica manipularea alegerilor


Am vazut acuma efectele votului uninominal : cine castiga mai multe voturi, nu neaparat castiga si cel mai multe numar de mandate. Acuma avem doi castigatori: PSD SI PDL. PSD este castigator onorific, avand cel mai mare numar de voturi, iar PDL are cel mai numar de mandate , si ar putea justifica pretentia presedintelui de a numi un premier de la PDL. S-ar putea la un moment dat sa fie sesizata CC sa vedem daca numirea unui anumit premier este constitutionala sau nu. Presedintele sustine ca numirea unui premier, daca nu s-a realizat un scor de 51%, este atributia sa dupa ce s-a consultat cu partidele politice, probabil considerand constitutia, dar si argumentul uninominal ca macar cineva cu o popularitate de peste 51% sa gireze pe cineva fara o sustinere de 51%.
Pe de alta partidele politice nu vor putea sustine o anumita valorizare a propriilor politicieni, ci electoratul va hotari valorizarea partidelor politice. Este posibil sa taiem din parlament specialisti intr-un anume domeniu, de exemplu nu stiu ce comisie. Cineva zicea ca tocmai fosta comisie juridica n-a intrat.
De ce nu s-a prezentat electoratul la voturi. Fie din nestiinta, neregasind nici o diferenta intre partidele politice, fie o neincredere in partidele politice- adica neincrederea ca ceea ce promit, vor face. Deasemenea este si problema daca un cap de familie responsabil poate renunta la vot, si sa lase votul pentru parintii pensionari sau studenti , care nu si-au gasit inca mijloacele de existenta inainte. Poate chiar sa nu se vada diferentele intre partide la anumite chestiuni , de exemplu nu exista diferente intre valorile propuse de TVA.
Am vazut si anumite legi, care desi votate, nu s-au aplicat tocmai doar din cauza guvernului, care s-a pus in crucisul parlamentului, iar presedintele nu a luat nici o masura de a se opune guvernului prin mijloace specifice.
In fine , partidele mai slabe, PRM si PNG au disparut din Parlament. Poate era loc si de un partid mini in parlament, dar PNG a taiat macaroana la PRM, fara drept de apel.
O alta problema.
Este si o problema , daca se poate scrie o carte despre problema votului uninominal.Daca sa continuam cu votul uninominal puternic (adica cel mai tare ia mandatul), sa il lasam asa (votul unimoninal slab), sau sa renuntam la el (fara vot uninominal). Cu votul uninominal puternic este posibil ca si partidul national liberal sa dispara de pe scena politica, sau eventual altul.
Noi facem la final un sondaj:

Reclame

3 răspunsuri to “Votul uninominal justifica manipularea alegerilor”

 1. Ovidiu Says:

  Starlete,
  Pun in articolul meu link-ul acestui articol

 2. Lui Calin Popescu Tăriceanu îi lipsesc 18 voturi ca să intre în Parlament - Ciudat! « Ovidiu jur’ Ion Iliescu: “Aveam autoritate morală” Says:

  […] Vezi – Votul uninominal justifica manipularea alegerilor […]

 3. Ovidiu Says:

  Articol nota 10

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: