Avocatul Poporului Ion Muraru despre oug 151/2008: este neconstitutionala

Avocatului Poporului, Ioan Muraru, sustine ca ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 151/2008, care prevede majorarea salariilor cadrelor didactice cu pana la 28%, este la fel neconstitutionala ca si OUG nr. 136/2008, prin care Executivul a amanat, pana la 1 aprilie 2009, cresterile salariale pentru profesori cu pana la 50%, stabilite prin Legea nr. 221/2008.

„Suntem in prezenta unui conflict constitutional grav intre Parlament si Guvern. Parlamentul, printr-o lege promulgata de presedintele Romaniei, a stabilit un lucru, Guvernul se opune aplicarii legii”, considera Ioan Muraru, intr-un interviu acordat pentru Realitatea TV.

„Eu nu concep ca o incalcare grava si repetata a Constitutiei sa ramana fara sanctiuni. Primul ministru trebuie sa intre in legalitate”, a adaugat Avocatul poporului.

Guvernul a adoptat, in sedinta de luni, ordonanta de urgenta nr. 151/2008care prevede majorari ale salariilor profesorilor, in 2009, pe o formula de calcul diferentiat, in functie de venituri.Astfel, cadrele didactice care au cele mai mici venituri vor primi cea mai mare majorare in procente, respectiv cei care au salariile mai mari vor primi o majorare in procente mai redusa. La primele trepte de salarizare, majorarea va fi de 28%.

Curtea Constitutionala a decis miercuri ca OUG nr. 136/2008 este neconstitutionala. Prin OUG nr. 136/2008, Executivul a amanat, pana la 1 aprilie 2009, cresterile salariale pentru profesori cu pana la 50%, stabilite prin Legea nr. 221/2008.

Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate asupra OUG nr. 136/2008, cu majoritate de voturi. Exceptia de neconstitutionalitate a fost inaintata de Avocatul poporului.

Avocatul Poporului a ridicat direct expceptia de neconstitutionalite referitoare la dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.136/2008 privind stabilirea unor masuri pentru salarizarea personalului din invatamant in anul 2008, referindu-se la trei aspecte:
-incalcarea dispozitiilor constitutionale privind raporturile dintre Parlament si Guvern, Guvernul exprimand un comportament de inlaturare a echilibrului puterilor, incercand sa se situeze intr-o pozitie opusa si conflictuala cu Parlamentul.

-incalcarea dispozitiilor constitutionale privind delegarea legislativa; delegarea legislativa, ca procedeu constitutional utilizat in sistemele de guvernare are ca scop interventia executivului in emiterea de norme cu putere de lege in situatiile in care Parlamentul este in imposibilitatea de a-si indeplini functia legislativa.

-incalcarea dispozitiilor constitutionale cuprinse in art. 115 alin. (6), potrivit carora „Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica”.

Oug 151/2008

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: