Windows Vista esec sau victorie

Windows Vista esec sau victorie ?
Foarte multi cunoscuti de ai mei folosesc Windows-ul . Windows-ul este foarte apreciat. Mai putini ruleaza Linuxul. Explicatia este simpla : Windows-ul este mai vechi in bransa si Linuxul mai nou. Pe urma complexitatea interna a Windows-ului este uriasa : daca este sa discutam despre DirectX, am descoperi ca Facultatea de matematica a Universitatii din Bucuresti s’a lasat pe tanjeala si numai Microsoft-ul a plecat sa salveze omenirea din punct de vedere stiintific. La o singura privire am vazut ca FMI, facultatea, nu organizeaza masterate de grafica de calculator. De fapt si normal o tara bananiera ca Romania, nu poate avea un invatamint de calitate. Deci a lucra la Microsoft este o provocare stiintifica de cel mai inalt nivel. Putini oamenii se pot lauda ca au implementat un motor grafic, un engine grafic de un asemenea nivel. Este drept ca este folosit mai mult in jocuri. DirectX nu prea este prezent in cartile din Romania, semn ca romanii sunt prea inapoiati de a putea pricepe ce se ascunde in spate. De altfel liderii romanilor nu stiu cu ce se maninca un pixel, un texel, o linie, o suprafata, o linie ascunsa, un algoritm de ascundere a liniilor si a suprafetelor ascunse. Pentru a da un exemplu de recul al educatiei romanesti , la liceu nu se mai invata frecarea la rostogolire. Nu m’ar deranja daca ati da replici pertinente a faptului ca nu suntem asa inapoiati si sa sustineti ca urmatoarea facultate de stat sau particulara se ocupa, proiecteaza , implementeaza si ingrijeste un engine grafic. Nu stim daca o facultate de informatica are vreun proiect major sau minuscul in domeiul informaticii : un editor de text, un compilator, o baza de date, o foaie de calcul tabelar, un program de desen tehnic, un editor de grafic, un editor video, un codec, un web server, un browser. Contributia romanilor este sa zicem inexistenta cel putin la nivel institutional in domeniul informaticii de baza.
Nu voi include aici aplicatiile peste platformele Microsoft, Oracle sau alte platforme made in USA.
In aceste conditii lumina vine de la Microsoft. Ei si numai ei proiecteaza lumea in contextul informaticii si spectacolului, fiindca atunci cand zici Microsoft te referi implicit si la Windows , care cuprinde gratuit si DirectX.
Desi gigantul Microsoft implementeaza tehnici geniale si ultracomplicate, uneori lasa probleme simple deoparte. Ramine ca noi utilizatori sa ne complicam cu ele.
-Este greu de exemplu sa blocam anumite porturi din firewall Windows
-Este greu sa blocam anumite adrese Ip la windows share. Nu avem fisier de configurare prin care sa admitem numai anumite adrese Ip la share-ul de windows
-este greu sa vedem un film pe un alt calculator. Conectarea prin remote desktop connection delogheaza user-ul de pe calculatorul remote si calculatorul trece intr-un ecran inert. Acest lucru ar fi util pentru a prezenta pe un calculator cu ecran mare un film, lucrand de la un laptop
-nu avem un program de proxy performant in Windows.
-este greu sa stabilim cu ce codec sa vedem o anumita codificare
-windows-ul nu vine cu un gspot performant ca sa identificam codificarea video
-windows-ul nu vine cu un program simplu de trimis email si de citit email-ul
-windows-ul nu are un convertor format text ascii windows in format de text ascii linux
-nu se poate sterge directorul \System Information pe o partitie NTFS
Nu am cuprins toate problemele puteti sa le semnalati si voi de ce v-ati lovit lucrand pe windows.
Windows Vista vine cu o protectie mai buna , acel Nany care ne intreaba daca sa se continue modificarea in sistem. Lucru bun deoarece o modificare poate sa fie vitala functionarii sistemului pe viitor. Cand lucram in Windows 98 si intram pe dial up, vizitarea unor site-uri implica modificarea de catre site, a numarului de access la internet, modem hi-jacking.
Acuma lucrez pe windows xp, si de ce ma lovesc in mod brutal, incapacitatea windows-ului de a lucra cu numarul de aplicatii dorite. Nu le afiseaza bine pe toate, meniurile dispar, alte aplicatii nu mai pot fi lansate. Lipsa de timp nu imi permite sa instalez Windows Vista. Sper ca acolo as avea mai mult succes. Instalasem Windows Vista mai demult, dar nu aveam programele atunci cu care eram obisnuit: daemon de imagine, dvd burn software si codecuri. A trebuit sa renunt.
Lansarea Windows Vista mi-a adus beneficii indirecte : ieftinerea hardware-ului. Am putut cu bani putini sa imi iau un dual core duo, cu 2 giga de ram. Am fost grabit si am luat un calculator relativ ieftin din Carrefour. Ce teapa am avut ? O placa de baza micro-atx cu doar doua sloturi pci: una pentru tv-tunner si alta o placa de retea stand-alone. Daca mai apare ceva sunt in aer -trebuie sa schimb si placa de baza si carcasa.
Windows Vista aduce nou, unificarea texelilor – bun pentru programatorii de directx. DirectX10 este disponibil doar pe Vista, deci pasionati de jocuri vor trebui sa migreze spre Vista clar.
Interfata aero isi merita banii. Potzi vedea repede ce fac alte aplicatiii.
Windows Vista aduce nou formatul de help nou. De aceea un Visual Foxpro nu va mai fi folosibil pe Windows XP, deoarece nu mai ai access la help. Alti bani pe software compatibil.
Exista o mare de programe esentiale incompatibile cu Vista : Nero, Image Cloning, Microsoft office (help), Visual Studio.
Sondaj windows XP versus Vista

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: